Εγγραφή στο newsletter
E-Mail 
Ονομ/μο 

 

 

Κωνσταντίνος Ταλέας
Ο Κώστας Ταλέας του Νικολάου γεννήθηκε στο Χορτοκόπι Καβάλας το έτος 1932, από γονείς πρόσφυγες. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο Χορτοκόπι και το εξατάξιο Γυμνάσιο στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Από το έτος 1956 μέχρι το έτος 1990 εργαζόταν συνεχώς ως φαρμακοϋπάλληλος στην Ελευθερούπολη και στην Καβάλα. Συνταξιοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1990.
Το βιβλίο του, «Ή γενιά μου», είναι η αληθινή ιστορία του οικογενειακού δέντρου του Κωντίνου Ταλέα του Χατζηνικόλα -παιδιών και εγγονών του -από το χωριό Λιβερά της Τραπεζούντας. Απόγονοί του βρίσκονται σήμερα στο Χορτοκόπι Καβάλας.
Πρόλογος του βιβλίου ...
Από μικρό παιδί θυμάμαι τις πολλές διηγήσεις της γιαγιάς μου, Παρέσσας, για τον ξεριζωμό από τις πατρίδες και την μεγάλη προσφυγιά. Οι οποίες διηγήσεις, κατέληγαν σχεδόν πάντοτε σε κλάματα. Διότι κάθε φορά θυμόταν την εξαφάνιση της δεκάχρονης κόρης της, Λίτας, τον θάνατο στο πλοίο της εικοσιπεντάχρονης κουνιάδας της, Σοφίας, την μεγάλη ληστεία εις βάρος του ανδρός της, την τελική καταστροφή τους στην Κωνσταντινούπολη. Θυμούνταν την κόλαση του Πόντου, όπου εδολοφονούντο και εσφάζοντο αθώοι, όπου έχαναν οι μάνες τα παιδιά τους και τα παιδιά τις μάνες τους, όπου ολόκληρα χωριά επυρπολούντο. Την εγκατάλειψη χιλιάδων ελληνικών περιουσιών και τόσα άλλα δεινά που επακολούθησαν. Αλλά ακόμη άκουγα και τις συχνές αφηγήσεις του πατέρα μου και της μάνας μου για την μεγάλη τους καταστροφή, για την προσφυγιά τους και για τους πολλούς και μεγάλους κινδύνους που πέρασαν. Σ' αυτούς τους τρεις βασικούς αφηγητές μου, οφείλω τη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Η αναφορά αυτών των αγαπημένων προσώπων είναι η ελάχιστη τιμή στη μνήμη τους.
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» οφείλω και στον θείο μου Κώστα Σελβιαρίδη, τον οποίο ενόχλησα πολλές φορές, για να μου διηγηθεί ορισμένα περιστατικά και να μου λύσει διάφορες απορίες, διότι ήτο ο μόνος εν ζωή όταν εγράφετο το βιβλίο αυτό και πάντοτε πρόθυμα και με μεγάλη καλοσύνη με εξυπηρετούσε.
Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω και το φίλο Αθανάσιο Δημοτζίκη, ο οποίος είχε τη φιλολογική επιμέλεια του πονήματος αυτού.
Καβάλα, Δεκέμβρης 2006 Κώστας Ταλέα

 

 

 

 

 

 

 

  Γίνετε μέλος μας
    

 

Φόρουμ